4 tips bij het kopen van een aanhanger

4 tips bij het kopen van een aanhanger
Als je van plan bent om een aanhanger te kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van waarvoor je de aanhanger gaat gebruiken, moet deze namelijk aan verschillende eisen voldoen. In dit blog geven we je tips die je kunnen helpen bij het kopen van een aanhanger, zodat je de juiste keuze maakt.

1. Kies het juiste formaat

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een aanhanger, is het formaat. Het formaat van de aanhanger hangt natuurlijk af van het doel waarvoor je deze gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld van plan bent om spullen te vervoeren achter de auto, kan een kleinere aanhanger al voldoende zijn. Voor grotere goederen of voor klusprojecten kun je beter een grotere aanhanger kiezen. Let wel op dat je vanaf een bepaald formaat een speciaal rijbewijs nodig hebt: het E achter B rijbewijs. Voor aanhangers tot 750 kg is dit rijbewijs niet nodig, maar anders moet je eerst je aanhanger rijbewijs halen.

2. Controleer het maximale laadvermogen

Het maximale laadvermogen van de aanhanger is ook erg belangrijk om te controleren. Het laadvermogen geeft aan hoeveel gewicht de aanhanger kan dragen. Het is belangrijk om het laadvermogen niet te overschrijden om veiligheidsredenen en om boetes te voorkomen.

3. Kies het juiste materiaal

Aanhangers zijn er in verschillende materialen, zoals aluminium, hout en staal. Houten aanhangers zijn betaalbaar en relatief licht, maar ze vereisen wel meer onderhoud dan andere materialen. Aluminium aanhangers zijn licht en duurzaam, maar over het algemeen ook iets duurder. Stalen aanhangers zijn de meest robuuste en duurzaamste optie, maar ook zwaarder. Bedenk welke eigenschappen je belangrijk vindt en kies het materiaal dat het beste bij jouw behoeften past.

4. Controleer de remmen

Als de aanhanger meer dan 750 kg weegt, is het wettelijk verplicht dat deze is uitgerust met remmen. Controleer daarom altijd of de aanhanger is uitgerust met remmen en of deze goed werken. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop.

Veilig de juiste aanhanger kopen

Als je van plan bent om een aanhanger te kopen, houd dan rekening met het formaat, het maximale laadvermogen, het materiaal en de remmen van de aanhanger te controleren. En, niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je over het juiste rijbewijs beschikt wanneer je een aanhanger van meer dan 750 kg aanschaft. Ben je nog op zoek naar een geschikte trekhaak? Lees dan ook dit blog over dé plek voor trekhaken.