Tesla laadpaal: hoe werkt het?
Het opladen van een elektrische auto is vrij eenvoudig. Je moet de laad kabel in de oplaad paal stoppen en de andere kant van de laad kabel in de auto. Thats it, naast dat het eenvoudig is, is het ook erg veilige manier van opladen. Ook kan je, omdat het eenvoudig is het ook snel doen.
Als u thuis aankomt en de auto is nog niet helemaal leeg, is dit geen probleem. Tesla heeft namelijk accu’s die geen geheugen hebben en dus ook geen last van geheugeneffect. Dat houdt in dat de accu van de auto na verloop van tijd minder goede prestaties gaat leveren. Het wordt aangeraden om de oplaadlimiet van de Tesla op 80% te zetten, dit heeft als gevolg dat de batterijduur het, het langst vol houdt. Tenzij er een lange rit op de planning staat is het verstandig om de limiet op 80% te houden.
Duur opladen
De duur van het opladen van volledig leeg naar volledig vol verschilt per hoeveelheid stroom de stekker en oplaad paal door laat. Ook verschilt het per Tesla weer hoe lang het duurt het ene model heeft namelijk meer opslagmogelijkheid dan het andere model. Bij de Tesla model S is de duur van helemaal leeg naar helemaal vol rond de 20 uur. Als het oplaadpunt beschikt over 16,5 kW laadt de auto 77 km/uur op, bij 11 is dit 51 km/uur, bij 7,4 is dit 35 km/uur, bij 3,7 is dit 17 km/uur en bij 2,3 is dit 11 km/uur.
Soorten laadpalen
Er bestaan twee manieren om een elektrische auto op te laden. Dit kan door normaal opladen en door snelladen.
Het normaal opladen kan bij elke auto, de laadpunten voor normaal opladen zijn meestal op plekken waar iemand vaak een langere tijd is. Denk hierbij aan hotels, restaurants, werk en thuis. Deze manier van opladen wordt ook wel ‘’destination charging’’ genoemd. Deze laadpalen laden de auto met gemiddeld 50km per uur op.
Snelladen wordt eigenlijk alleen gebruikt als je onderweg bent. Bij snelladen gaat het er namelijk alleen om, om zo snel mogelijk de auto op te laden. Deze oplaad palen staan dan meestal ook naast de snelweg bij pompstations of op andere hoofdwegen. Meestal blijf je dicht bij de auto, gemiddeld laden deze oplaad palen de auto zo’n drie keer zo snel op als een normale oplaadt paal.
Soorten laadkabels
Net zoals er verschillende laadpalen zijn, zijn er ook verschillende laadkabels. Er zijn er 2 om precies te zijn. Type 1 en type 2, ook zijn deze weer onderverdeeld. Er zijn namelijk kabels met verschillende kwaliteit, lengte en hoeveelheid kW. De Tesla model S maakt gebruik van de type 2 aansluiting. Deze is erg gemakkelijk te gebruiken onderweg, maar ook voor thuis. Ook zijn er verschillende merken voor laadkabels, de merken die Tesla aanraadt zijn: Ratio of Dostar, er zijn er nog veel meer, maar Tesla raadt deze aan.