Stappenplan voor het kopen van tweedehands auto’s

checklist auto kopen

Auto’s kopen is altijd spannend, vooral als het tweedehands auto’s zijn. Daarom deze checklist auto kopen met drie stappen waar je goed op moet letten.

Stap 1: Weet wat je wilt hebben en voor welke prijs.
Tweedehands auto’s zijn er in alle soorten en maten. Omdat er zoveel keuze is, moet de allereerst voor jezelf in kaart brengen wat je in de tweedehands auto zoekt en hoeveel geld je er aan kwijt wilt zijn. Houdt in het achterhoofd dat de aanschafprijs niet de enige kostenpost zal zijn. Afhankelijk van het bouwjaar en de staat waarin de auto verkeerd, zullen er ook onderhouds- belasting- en verzekerings- en afschrijvingskosten bijkomen. Zo hebben benzine en diesel een andere invloed op je portemonnee. Moet de occassion voorzien zijn van allerlei toeters en bellen? Moet hij een panoradak hebben? Maak voor jezelf een lijstje en streep vervolgens de punten af die volgens je budget niet haalbaar zijn.

checklist auto kopen

Stap 2: Controleren
Heb je een auto op het oog? Maak dan een afspraak met de verkoper om de tweedehands auto te bezichtigen en er een proefrit in te maken. Tijdens deze proefrit is het ook verstandig om een stukje snelweg mee te pakken, omdat je er dan achterkomt wat de auto doet bij hogere snelheden. Stel veel vragen tijdens het bekijken van de auto. De verkoper heeft de plicht om eerlijk te zijn, maar jij hebt ook zelf de onderzoekplicht. Kijk goed of er krassen of deuken in de auto zitten die je voorheen op de foto’s niet zag. Kijk of alle functies werken die zouden moeten werken. Is het aannemelijk dat de teller van de kilometerstand op dat aantal staat? Heeft de tweedehandsauto onderhoudsbeurten gehad of gaan die er in de nabije toekomst aankomen? Als je deze zaken zelf lastig te controleren vindt, zijn er onafhankelijke partijen die je hierbij kunnen helpen.

Stap 3: De koop sluiten
Zodra het er allemaal goed uitziet, kun je over de prijs gaan onderhandelen. Onderzoek wat de auto ongeveer waard is en probeer zodoende de prijs te drukken of er een gratis onderhoudsbeurt bij te krijgen.