Hoe de IKEA effectief te werk gaat

De IKEA is een bekend Zweeds concept uit de jaren veertig, dat nu de hele wereld overgaat. In bijna elk land is er wel een IKEA winkel te vinden, en in elk land is deze winkel super populair. Handig meubels inkopen en deze zelf simpel thuis in elkaar zetten. Het is echter, omdat de winkel zo groot is, wel belangrijk dat alles effectief verloopt. De IKEA beschikt natuurlijk over een mega magazijn, maar hoe blijft deze zo georganiseerd? Het geheim hierachter is een agv systeem, waarbij bijvoorbeeld een pallet mover pakketten verplaatst en sorteert.

Het magazijn van de IKEA

Het concept is vrij bekend, je zoekt meubels uit in de leuk ingerichte showrooms bovenin de winkel. Vervolgens kom je bij het magazijn waar alle pakketten kunnen worden meegenomen en afgerekend. Hoe deze pakketten echter allemaal zo georganiseerd en netjes in de magazijnen terecht komen is echter een raadsel. Het geheim hierachter is dus een moderne agv techniek, waarbij robot apparaten, zoals de pallet mover, de vele pakketten verplaatsen naar de juiste plekken. Dit gebeurt ‘s avonds en ‘s nachts, zodat er geen klanten overreden kunnen worden. Op deze manier is het magazijn elke ochtend bij opening van de winkel weer netjes, en liggen alle pakketten op de juiste plek!

Andere effectieve tactieken bij IKEA

Naast de effectieve technieken in de magazijnen zijn er natuurlijk nog veel meer dingen op te noemen waardoor de IKEA zo’n denderend succes is wereldwijd. Zo wordt je bij binnenkomst bijvoorbeeld gelijk de richting van de showrooms ingeduwd. Eenmaal in deze ‘route’ langs alle kamers, kom je er niet heel gemakkelijk meer uit. Zo wordt je dus gedwongen om bijna alle afdelingen uitgebreid te bekijken. Op die manier worden er natuurlijk veel producten ongepland in de winkelwagen gegooid en gekocht. Dit is een van de vele technieken die IKEA hanteert om de winkel een succes te laten zijn, technieken die overduidelijk hun werk doen!